Înțelegerea nevoilor de bază ale oamenilor

Î𝐧ț𝐞𝐥𝐞𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐍𝐞𝐯𝐨𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐁𝐚𝐳ă 𝐚𝐥𝐞 𝐎𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 prin Prisma Piramidei lui Maslow (mai jos varianta restransă și 𝐩𝐞 𝐢𝐧ț𝐞𝐥𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐭𝐮𝐭𝐮𝐫𝐨𝐫)

În căutarea unei vieți echilibrate și împlinite, satisfacerea nevoile noastre umane sunt fundamentale. Piramida lui Maslow ne oferă o hartă prețioasă a acestor nevoi, dispuse într-o ierarhie, îndrumându-ne să ne satisfacem nevoile de la cele mai fundamentale la cele mai subtile. Este important să înțelegem că nu putem sări etape și să avem autorealizare pe termen lung privându-ne de satisfacerea nevoile de la 1-4.

1. La baza piramidei se află Nevoile Fiziologice:
Hrană, apă, somn, respirație adecvată – acestea sunt necesitățile primordiale care trebuiesc satisfăcute pentru supraviețuirea noastră fizică.
În lipsa acestor nevoi îndeplinite, corpul nostru nu poate funcționa corect și nu putem avansa în căutarea unei vieți mai împlinite.

2. Pe scara următoare se află Nevoia de Siguranță:
Pe măsură ce nevoile noastre fiziologice sunt îndeplinite, căutăm un sentiment de siguranță și stabilitate în mediul nostru înconjurător.
Aceasta poate include securitatea personală, stabilitatea financiară și un adăpost sigur.

3. Pe scara următoare se află Nevoile de Apartenență și Afectivitate:
După ce avem un mediu sigur, nevoile noastre sociale devin prioritare. Căutăm conexiunea umană, iubirea și apartenența la grupuri sociale.
Aceste relații ne aduc sprijin emoțional și ne oferă un sentiment de apartenență.

4. Pe scara următoare se află Nevoile de Apreciere și Recunoaștere:
Odată ce nevoile de bază sunt îndeplinite, ne dorim să fim apreciați și recunoscuți pentru contribuțiile noastre.
Respectul de sine și a celorlalți, stima de sine, aprecierea și respectul din partea celorlalți devin esențiale pentru dezvoltarea noastră personală și pentru construirea unei imagini sănătoase despre sine.

5. Pe scara superioară se află Nevoile de Autorealizare:
Abia după ce nevoile anterioare sunt satisfăcute putem începe călătoria către autorealizare.
Autorealizarea înseamnă atingerea potențialului nostru maxim, găsirea scopului și a sensului în viață și contribuția noastră pozitivă la lumea din jurul nostru.

În concluzie, nu putem sări peste etape și este crucial să ne asigurăm că îndeplinim nevoile noastre de bază înainte de a ne îndrepta atenția către autorealizare și dezvoltare personală. Prin înțelegerea și respectarea acestei ierarhii, putem naviga mult mai ușor și eficient în căutarea unei vieți echilibrate și împlinite.

De asemenea, iți reamintesc că nerespectarea și nesatisfacerea nevoile fiziologice de bază o bună bucată de vreme (aproximativ 3-9 săptămâni) in funcție de rezistența fiecarui organism, va crea dezechilibre la nivel fizic, emoțional, psihic cât și dezechilibre pe toate celelalte 4 scări. Va avea de suferit și latura profesională, relațională, spirituală, de aceea vedem recăderi, sau oameni realizați care ajung peste noapte de unde au pornit sau declanșarea diferitelor forme de anxietate. Asta spune doar că corpul nostru functionează perfect normal, transmitându-ne semnalele necesare pentru a ne echilibra.

Fă pace cu tine, valoarea ta este aceeași și dacă lucrezi 4 ore și dacă lucrezi 12 ore, și dacă faci un pas mic de furnică și dacă faci un pas mare de elefant!

Mai jos iți las o pildă care pe mine m-a inspirat pe parcursul vieții. Să-ți fie cu folos!

Pilda „Caută și vei găsi, bate și ți se va deschide”, este profundă și are multiple înțelesuri care ne îndeamnă să acționăm pentru a obține ceea ce ne dorim în viață.

„Caută și vei găsi”: Această frază ne îndeamnă să fim proactivi în căutarea lucrurilor pe care le dorim sau în soluționarea problemelor pe care le întâmpinăm. Ne sugerează că răspunsurile și soluțiile pe care le căutăm pot fi găsite dacă ne concentrăm eforturile și resursele în direcția potrivită. Este o încurajare de a fi curioși, de a explora și de a căuta în adâncurile noastre interioare sau în lumea exterioară pentru a găsi ceea ce ne dorim sau avem nevoie.

„Bate și ți se va deschide”: Această expresie ne amintește de puterea acțiunii și de importanța inițiativei noastre. Ne sugerează că, atunci când acționăm și ne implicăm activ în procesul de obținere a lucrurilor pe care le dorim, ne deschidem noi oportunități și posibilități. Este o încurajare de a fi perseverenți, de a cere ajutorul la nevoie și de a fi dispuși să depunem efortul necesar pentru a atinge obiectivele noastre.

În ansamblu, această pildă ne învață că succesul și împlinirea vin de obicei ca rezultat al efortului și angajamentului nostru activ în căutarea și obținerea lucrurilor pe care le dorim în viață. Ne încurajează să nu stăm pasivi și să așteptăm ca lucrurile să vină la noi, ci să fim proactivi și să luăm inițiativă pentru a face schimbările pe care le dorim să le vedem în viețile noastre.