Ce imi doresc (și de ce)?

Toți avem dorințe și nevoi, toți ne dorim să schimbăm ceva in viața noastră, insă fără a ajunge de cele mai multe ori la profunzimea răspunsului: Ce vreau să schimb (și de ce)?

Ce ai vrea să schimbi la tine când te gândești la caracterul tău și la felul tău de a te relaționa cu ceilalți? Există un aspect pe care chiar nu-ți place și pe care nu-l poți accepta?

Explorarea dorințelor noastre ne ajută să înțelegem chiar și nevoile noastre cele mai profunde. Pentru că dorințele și nevoile nu coincid întotdeauna: primele ne permit să simțim ceea ce ne lipsește, cele din urmă ne ajută să ne recunoaștem nevoile cele mai intime. Avem nevoie de implicare, sinceritate, timp și răbdare pentru a face lumină asupra ambelor, fără a ne mulțumi cu primul răspuns. Din când în când ar trebui să ne oprim și să facem o listă cu schimbările care ni le dorim pentru noi, întrebându-ne: de ce? Dupa primul raspuns, intreabă-te din nou: de ce? și apoi din nou, de ce? și apoi din nou, de ce?

Schimbarea este leneșă și solicitantă: necesită întotdeauna o motivație profundă pentru a se întâmpla. Secretul pentru a o scoate la lumină este sinceritatea. Este necesar să fii brutal de sincer, fără teama de a te simți umilit sau judecat. 

Exemplu:De ce?”

  1. De ce vreau să slăbesc?” și apoi fii complet sincer în răspunsul tău. — Pentru că vreau să fiu frumoasă.
  2.  Și din nou „De ce?”. „Pentru mine”…Poate  după ce ne-am uitat o vreme la răspuns, înțelegem că nu am fost complet sinceri.
  3. Apoi ne intrebam din nou „De ce vreau să slăbesc?”….„pentru a impresiona pe alții”.
  4. Și atunci, ca un Socrate neobosit, ne întrebăm din nou: „De ce?”. — Pentru că vreau aprobarea lor.
  5. De ce?”. — Pentru că nu vreau să mă simt exclus.

Putem continua așa, din ce în ce mai adânc în tunelul de ce, până ajungem la lumina înțelegerii.

De unde să începem? Astăzi și săptămâna aceasta, opriți-vă și întrebați-vă:

  • Ce vreau pentru mine în acest moment/în această zi/în acesta perioada a vieții mele ? De ce?
  • Ce imi este necesar acum? De ce?

Notează răspunsurile care apar și te invit cu blândețe să urmărești în continuare „tunelul de ce” până când simți că înțelegi ceva mai mult despre tine. Continuați până când simțiți că ați reușit să vă spuneți un adevăr pe care nu îl știați.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-l mai departe celor care crezi că au nevoie sau pe care i-ar inspira, dând share in social media sau trimițându-l prin email.

Gânduri bune și spor in toate!

Alina Olar – Terapeut, Consilier vocațional și pentru dezvoltare personală