Construieşte-ți propriul motor al Încrederii în Sine

Construieşte-ți propriul motor al Încrederii în Sine   

 

Fiecare dintre noi călătorește pe drumul vieții către propria destinație, propriul scop. Pentru a ajunge la destinație, avem nevoie de un motor puternic care să ne propulseze înainte: acest motor este încrederea în sine.

Gândește-te la încrederea în sine ca la motorul unei mașini. Așa cum un motor care funcționează bine este esențial pentru a ne duce la destinația dorită, încrederea în sine este cheia pentru atingerea obiectivelor tale și, prin urmare, pentru succesul personal și profesional.

Câteva aspecte fundamentale pe care să le avem in vedere pentru a ne dezvolta și ne menține încrederea în sine.

  1. Combustibilul încrederii: motorul unei mașini necesită combustibilul adecvat pentru a funcționa. Încrederea în sine are nevoie de „combustibilul” ei, care constă în realizări personale, experiențe pozitive și feedback constructiv primit. Cu cât oferim mai mult din acest combustibil, cu atât motorul nostru de încredere va funcționa mai eficient, și mai presus de toate nu vom risca să fim blocați din cauza unei simple lipse de benzină.
  2. Mentenanța constantă: așa cum un motor necesită o mentenanță regulată pentru a-l menține în formă optimă, și încrederea în sine necesită să ai grijă de tine prin practica sistematică a:
  • Autoreflecției și evaluării constantă a experiențelor.
  • Cunoașterea de sine: conștientizarea temerilor tale, a punctelor tari și a slăbiciunilor tale, cunoașterea propriei personalități și capacitatea de a le înțelege pe cea a celorlalți, conștientizarea mecanismelor de gândire care te împiedică să acționezi (așa-numiții „sabotori”) și a modului de depășire a lor.
  • Creștere personală constantă: îmbunătățirea unei abilități, descoperirea de noi calități, dezvoltarea de noi indemânări, perfecționarea într-un domeniu sau activitate, dobândirea de noi cunoștințe…

Aplicarea regulată a acestor activități de autoîntreținere garantează că motorul nostru nu va cădea nici pe cele mai dificile drumuri, adică stima de sine rămâne puternică și fiabilă în fața provocărilor.

  1. Ridicarea treptată a vitezelor: un șofer abil știe cum să crească treptat viteza iar când este cazul să o reducă, să ajungă în siguranță la destinație. Similar, construirea încrederii în sine presupune stabilirea unor obiective realiste și atingerea lor pas cu pas. Cu cât ne depășim limitele, cu atât încrederea noastră în sine treptat va crește.
  2. Depășirea obstacolelor: în orice călătorie, o mașină se poate confrunta cu obstacole pe drumul său. Motorul încrederii în sine ne ajută să depășim aceste obstacole. Când încrederea noastră este solidă, suntem mai puțin predispuși să renunțăm la primele semne de dificultate și suntem mai capabili să ne continuăm călătoria.
  3. Călătorie personală: fiecare călătorie este unică și diferită de celelalte. Chiar dacă traseul general și destinația sunt definite, acesta poate și trebuie să sufere variații și ajustări continue, pentru a evita să mergem pe drumul greșit, să ne blocăm, sau pur și simplu pentru a descoperi o altă cale la care nu vrem să renunțăm. Fiecare întâlnire, fiecare succes și fiecare eșec contribuie la construirea acestei călătorii unice, iar motorul încrederii în sine este partenerul nostru constant în această călătorie plină de învățături…

Asadar, investiți în mentenanța motorului vostru, al încrederii în sine, hrăniți-l cu acțiune și amintiți-vă că el vă va duce la destinația voastră finală, indiferent cât de îndepărtată sau dificilă ar părea aceasta. Călătorie plăcută către o versiune mai puternică și mai încrezătoare a voastră!