Poate ai auzit afirmația: „𝐯𝐞𝐝𝐞𝐦 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐢 𝐨𝐜𝐡𝐞𝐥𝐚𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐨𝐚𝐫𝐞”, adică prin propriul sistem de convingeri.
𝐂𝐨𝐧𝐯𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 percepții, idei in care credem, păreri adânc înrădăcinate pe care le considerăm adevărate și care ne ghidează comportamentul și deciziile.
„Casa” convingerilor este în subconştient, adică: dacă eu cred despre mine la nivel subconştient că „NU merit iubire” imi voi crea un blocaj interior automat când vine vorba de a primi iubire. E ca şi cum supapele se inchid şi nu poate ajunge iubirea la mine (nefiind in acord cu ce există incorporat la nivel subconstient), deşi la nivel conştient noi ne dorim iubire.
𝐂𝐮𝐦 ş𝐢 𝐜â𝐧𝐝 𝐬𝐞 𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐚𝐳ă c𝐨𝐧𝐯𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞?
Ele se formează în copilărie și până în perioada adultă și au ca sursă principală: mediul în care am crescut, mediul în care locuim și muncim, cărțile și educația școlară, profesorii și evenimentele din viața noastră sau evenimente semnificative prin care au trecut părinții noștri, cei dragi nouă, infuențele din partea familiei, infuențele anturajului, societății, anumite rezultate sau evenimente trecute.
𝐂𝐫𝐞𝐝𝐢𝐧ț𝐞𝐥𝐞 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐍𝐔 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐢𝐧𝐭ă 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚, 𝐜𝐢 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐨 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐮𝐞𝐧ț𝐞𝐚𝐳ă 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐫𝐧𝐢𝐜.
𝐂𝐮𝐦 𝐧𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐮𝐞𝐧ț𝐞𝐚𝐳ă 𝐯𝐢𝐚ț𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐯𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞?
🚩Convingerile noastre determină modul în care interpretăm evenimentele și situațiile din viața noastră. Ele ne influențează perspectiva și ne pot face să vedem lumea într-un mod optimist sau pesimist.
🚩Acțiunile noastre sunt ghidate de convingerile noastre. De exemplu, dacă credem că putem reuși într-un proiect, vom fi mai motivați să muncim din greu și să perseverăm, în timp ce convingerile negative ne pot descuraja să încercăm lucruri noi.
🚩Convingerile afectează modul în care ne simțim. Convingerile pozitive ne pot oferi încredere și liniște, în timp ce convingerile negative pot genera anxietate, frustrare și stres.
🚩 Convingerile despre noi înșine și despre ceilalți influențează modul în care interacționăm în relații. Convingerile pozitive pot duce la relații sănătoase și fericite, în timp ce cele negative pot cauza conflicte și neînțelegeri.
🚩Convingerile ne pot limita sau potența succesul. Convingerile pozitive despre abilitățile și potențialul nostru ne încurajează să ne asumăm riscuri și să urmărim obiectivele noastre, în timp ce convingerile limitative ne pot ține pe loc și ne pot împiedica să atingem succesul.
Concluzie:
𝐃𝐀 𝐜𝐨𝐧𝐯𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐥𝐢𝐦𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞, care nu ne mai ajută, 𝐬𝐞 𝐏𝐎𝐓 𝐒𝐂𝐇𝐈𝐌𝐁𝐀! Deși adânc înrădăcinate, nu sunt permanente. Ele se pot schimba printr-un proces conștient și deliberat, care implică auto-reflecție, învățare și acțiune.
Cunoașterea este PUTERE! Iar eu sunt aici să te susțin.
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email.
Ganduri bune si spor in toate!
Alina Olar – Terapeut, Consilier vocațional și pentru dezvoltare personală