Fii risipitor cu resursele nelimitate și gospodar cu resursele limitate!

Există resurse pe care le putem folosi într-un mod nelimitat și gratuit, iar altele din care avem doar o cantitate limitată la dispoziție, sau au un cost semnificativ.

Este uimitor cum, de prea multe ori, oamenii nu fac distincție între aceste două macro-categorii și, prin urmare, își folosesc resursele fără a ține cont de categoria căreia îi aparțin.

Resurse nelimitate sunt: cuvintele pe care le putem schimba cu semenii noștri; zâmbetele și impărtășirile cu cei din jurul nostru; mâinile pe care le putem strânge; mângâierile pe care le putem da; gândurile pe care le putem gândi… Multe dintre acestea sunt chiar autogeneratoare, în sensul că cu cât le folosim mai mult, cu atât vom avea mai multe disponibile: folosirea capacității noastre de gândire și menținerea minții antrenate o face și mai pregătită și capabilă, în timp ce tocmai faptul că nu o folosim ar face-o din ce în ce mai puțin disponibilă. Neuronii pe care nu îi folosim astăzi nu rămân pentru când suntem mai în vârstă: dimpotrivă, cu cât îi folosesc și îi consum mai mult astăzi, cu atât vor crește din nou și voi avea mai mulți când voi fi mai în vârstă!

Resursa limitată prin excelență este, evident, timpul. Un individ care trăiește 80 de ani are la dispoziție 29.200 de zile, egal cu 700.800 de ore. Dacă faci o comparație cu cât timp dedici activităților comune, îți vei da seama că nu este atât de mult pe cât ar părea, de fapt este foarte puțin. Peste 10 ani, avand in vedere ca aproximativ o treime din timpul tău va trebui să te dedici somnului si cel putin 2 ore pe zi activitătilor fiziologice de bază (mancat, indeplinirea nevoilor, pauză intre o activitate si alta…), vei avea la dispozitie 51.100 ore de veghe. Pentru a citi o carte de dimensiune medie (aproximativ 250 de pagini), o persoană are nevoie în medie de 8-10 ore de lectură pură. Asta înseamnă că în 10 ani, dacă ai folosi tot timpul de veghe doar pentru a citi (!), ai putea citi în jur de 5.000 de cărți: ți se pare mult? Mie NU, mi se par foarte puține. Și aceasta este în mod clar o relatare complet nerealistă. Dacă ai ajunge la 1.000, ar fi deja o realizare uriașă! Un alt exemplu: poate ai auzit de regula celor 10.000 de ore, conform căreia, pentru a excela la o abilitate, unul dintre factorii fundamentali este să dedici un timp suficient în ceea ce privește practica și studiu. Generalizând, acest timp este estimat la aproximativ 10.000 de ore. Înseamnă că în 10 ani, dedicând totul, absolut totul, din timpul tău de veghe pentru a deveni excelent într-o anumită activitate, cel mult poți deveni excelent în patru sau cinci activitati. Ceea ce nu sună rău deloc! Dar, dacă nu faci din aceste activități locul tău de muncă cu normă întreagă (și, din păcate, puțini sunt în această stare), îți dai seama rapid că doar a fi capabil să excelezi într-o singură activitate ar fi deja o realizare fantastică. De fapt, puțini oameni sunt capabili să-și transforme hobby-ul sau interesul într-o disciplină în care sa exceleze. Adevărul este că avem puțin timp. Așa că este în interesul nostru să-l folosim bine și să-l îndreptăm către alegerile potrivite.

Sănătatea noastră și corpul nostru fizic sunt o altă resursă limitată prin excelență și – din păcate – deloc autogenerativă: cu cât avem mai multă grijă de corpul si sanatatea noastra, cu atât se păstrează mai bine, dar degradarea în timp este inevitabilă și nu poate fi amânată.

De câte ori, însă, nu am mai irosit câteva cuvinte – o resursă nelimitată – când poate ar fi fost suficient pentru a rezolva un conflict; de câte ori ne-am reținut, din lene sau doar o banală distragere a atenției, un zâmbet – o resursă nelimitată – care ar fi putut schimba ziua celor din jurul nostru… Și câți alții în schimb noi „consumăm” corpul, încetul cu încetul, cu obiceiuri proaste (fumat, postură incorectă, sedentarism, alimentație inadecvată…), sau ne folosim timpul neprofitabil. Fiecare minut petrecut nu se va întoarce niciodată. Chiar a meritat să-l consum pentru a vedea cea mai recentă fotografie distribuită pe FB de prietenul prietenului prietenului meu? Sau să citesc pe Linkedin că o persoană pe care nu o cunosc este bucuroasă să împărtășească că își începe un nou loc de muncă pentru o companie pe care nu o cunosc? A meritat să-mi petrec seara cu o cunoştinţă pentru care nu am niciun respect care îmi vorbea tot timpul despre subiecte enervante de care nu aveam niciun interes şi doar pentru că nu aveam puterea şi curajul să irosesc câteva cuvinte (nelimitat resursă …) să-i spun cu amabilitate că as prefera să plec sau măcar să vorbesc despre altceva? Nu, nu a meritat: fiți mai intransigenți cu voi înșivă și cu ceilalți! Să învățăm să fim risipitori cu resursele nelimitate, folosindu-ne mai mult și mai bine și să fim mai cumpătați cu cele limitate!

A învăța să distingem între cele două macro-categorii este un exercițiu excelent pentru a ne ajuta să ne folosim mai bine energia și timpul.