O parte dintr-o discutie cu o clienta:
“Hai sa vedem mai intai din ce este compus echilibrul tau zilnic?
- 8h somn, 9h munca, 1h dus intors munca, sa ma joc cu copilul meu, sa ingrijesc plantele, sa ma plimb in aer liber, sa fac sport, sa mananc sanatos, sa petrec timp cu sotul, un fil, o iesire in 2 cateodata, sa studiez ce-mi place, sa vorbesc cu mama si cu prietele mele, uneori sa ne si intalnim, sa merg la cumparaturi, la salon, si sigur as mai gasi cateva.
Oare cele 24h dintr-o zi iti sunt suficiente pentru a face tot ceea ce mi-ai spus?
- …Hmm…nu prea…”
Inainte de a-ti adresa si tie intrebarea pe care am adresat-o clientei mele o sa-ti las cateva sugestii:
- Stabileste asteptari realisteMentinerea echilibrului avansand armonios este diferit pentru fiecare persoana in parte si nu exista o reteta de avansare rapida sau o solutie magica la toate problemele noastre. Pentru a obtine rezultatele dorite este nevoie de autoanaliza, o cunoastere detaliata a puntelor noastre forte, a calitatilor unice si cum sa le folosim, a nevoilor tale ca om si ca temperament, invatare, dedicare, rabdare, munca. Nu te lasa pacalit de publicitati magice “rezultate durabile din prima sedinta” si nu te compara cu altii care par sa le aiba pe toate. Stabileste-ti obiective realiste si realizabile pentru tine si echipa ta (daca lucrezi in echipa) si sarbatoreste progresul pe parcurs.
- Gestioneaza timpul cu intelepciune: Timpul este cel mai pretios bun al tau in calitate profesionist, mama, sotie, prietena, ecc (rolurile pe care le ai). Foloseste-l intelept si eficient pentru a-ti dezvolta cariera/afacerea, pentru a-ti servi calitativ clientii, pentru instruirea ta,… Dar trebuie, de asemenea, sa iti aloci timp si pentru familie, prieteni, hobby-uri, sanatate si pentru echilibrul tau. Cheia este ca odata definit echilibrul tau si prioritizarea activitatilor, sa iti planifici programul si sa-l respecti, pe cat posibil. Evita distragerile si acordarea atentiei pe ce nu este important, si concentreaza-te asupra acelor activitati importante si generatoare de rezultate. Invata de asemenea sa alegi, sa delegi, sa externalizezi sau sa automatizezi sarcinile care nu necesita implicarea ta personala.
- Seteaza limite: Stiu ca nu putem pune cu usurinta o granita intre munca si viata personala. Daca lucrezi de acasa poate fi si mai provocator. Pentru a preveni distragerea, atentia dispersivă, calitatea scazuta a ceea ce facem fiind impartiti in mai multe directii. Ar fi recomandat sa stabilesti limite clare si sa le comunici echipei tale, clientilor tai si celor dragi tie. De exemplu, poti stabili ore specifice pentru a lucra si poti evita sa iti verifici telefonul sau e-mailul personal in acel timp. De asemenea, poti desemna un spatiu separat pentru biroul tau (daca lucrezi de acasa). A te imparti in mai multe directii in acelasi timp si a nu-ti respecta echilibrul personal poate fi un consum mare de energie care apoi ne creeaza oboseala, impulsivitate, agitatie, stres, si dupa o perioada lunga de timp insomnii, anxietate, sanatate subreda, atacuri de panica si altele.
- Investeste in tine: Investitia in noi ramane unica constanta atat pe plan personal, cat si profesional, pentru a ramane actualizati si a oferi valoare asupra ceea ce facem. Acest lucru poate inseamna sa continui sa inveti noi abilitati, strategii, tendinte si sa le aplici in munca sau viata ta de zi cu zi.
De asemenea, grija de bunastarea ta fizica, mentala si emotionala este necesara. Investind in tine insuti, iti vei decoperi noi resurse, iti spori increderea, creativitatea si productivitatea.
- Conecteaza-te cu ceilaltiTraim printre oameni… Nu o poti face singura totul si nici nu ar trebui sa o faci. Cauta si conecteaza-te cu acele persoane care iti impartasesc valorile sau obiectivele, care te pot sustine, inspira si provoca. Poti gasi acesti oameni in linia ta superioara, in linia inferioara poate in compania in care lucrezi sau un coach/sustinator. De asemenea, poti face conexiuni cu alti antreprenori, mentori sau experti, invata din experientele lor si vei crea noi relatii.
Acum, hai sa vedem realist din ce este compus echilibrul tau?
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email.
Ganduri bune si spor in toate!
Alina Olar – Terapeut, Consilier vocațional și pentru dezvoltare personală
#sesiune1:1 #coaching #clienti #echilibru #viatapersonala #viataprofesionala #viataimplinita