Consilierul vocațional: cine este și ce face?
Termenii „consilier vocațional„, „consilier de carieră„, „career coach” sunt practic echivalenți, dar ce înseamnă ei cu exactitate? Cine este consilierul vocațional și care sunt atribuțiile sale?
Să luăm un exemplu simplu: dacă constați că vederea ta nu mai este la fel de clară, probabil vei apela la un specialist, care să-ți rezolve problema. Vei contacta un oftalmolog sau un optician sau un optometrist, care cel mai probabil iți va recomanda o pereche de ochelari potrivită ție. Apoi, decizia de a continua sau nu cu achiziția, și apoi cu utilizarea ochelarilor, rămâne la latitudinea ta: dar este destul de evident că vei alege să urmezi acest curs.
Acum imaginează-ți că ești la liceu și urmează să decizi ce facultate sau carieră să urmezi, dar ești confuz. Există mulți factori în joc și nu știi cum să le acorzi importanță fiecăruia: sunt conștient de ceea ce îmi place cu adevărat să fac și ce nu? Este ceea ce îmi place să fac și ceva la care sunt bun sau nu? La ce sunt bun? Voi putea să-mi construiesc un traseu de studiu și carieră în concordanță cu aptitudinile mele? Trăsăturile mele de caracter ar putea fi mai potrivite pentru anumite tipuri de muncă decât pentru altele: care? Este mai bine să studiez o disciplină care nu-mi place foarte mult, dar care îmi permite accesul în siguranță în lumea muncii, sau una pe care o iubesc, dar care oferă puține posibilități? Ar trebui să ascult sfaturile și opiniile pe care le primesc?
Lista întrebărilor la care trebuie să răspunzi poate continua… Dacă nu reușești să vezi clar răspunsurile (dar inainte a știi să-ți pui întrebările potrivite), în acest caz oftamologul la care ar trebui să apelezi este consilierul vocațional.
Adesea, in special la o vârstă fragedă, nu există conștientizarea faptului că a greși o carieră, dincolo de succesul material care poate fi obținut, înseamnă cel mai adesea să trăiești o viață dominată de sentimente precum frustrarea și regretul. Și că nu este deloc ușor să-ți schimbi drumul, odată inceput. Adesea, membrii ai familiei, prieteni, părinți… vă vor sugera să studiați cutare sau cutare, să vă concentrați pe ceva anume sau pe acel loc de muncă, poate fără să vă fi întrebat vreodată ce ați vrea cu adevărat să faceți…: ar fi ca și cum oftamologul la care apelezi, ca să iți rezolve cât mai repede problema, ți-ar imprumuta ochelarii lui: și ce să vezi nu ți se vor potrivi! Fiecare are nevoie de ochelarii săi specifici, pe măsură! Cine te indrumă ar trebui să fie empatic, să-ți cunoască trasăturile de caracter, personalitatea, valorile, slăbiciunile și punctele tale forte, ambițiile și temerile tale și… din păcate de multe ori nu așa este.
Un consilier vocațional te ajută să-ți pui întrebările potrivite și să găsești răspunsuri la acele întrebări. Punctul de plecare este întotdeauna o perioada scurtă și eficientă de îmbunătățire a cunoașterii de sine, a valorilor, a emoțiilor, a caracterului și a caracteristilor temperamentului și a obiectivelor personale.
Punctul de sosire este, în mod ideal, de a oferi persoanei instrumentele (ochelarii) pentru a vedea mai clar care sunt elementele pe care, în studiu și apoi în muncă, ar trebui să le sporească pentru a trăi o viață plină de satisfacții și, în ultimă instanță analiză, care vizează bunăstarea în toate fațetele ei: nu numai material, ci și mai ales emoțional, mental, fizic, social… Desigur, în final, depinde doar de tine să decizi cât și dacă dorești să îmbunătățești aceste aspecte.