Clienți tineri – generații transformatoare
Am avut recent ocazia să fac câteva ședințe cu mai mulți tineri. Este o practică obișnuită să îi privim pe acești tineri ca pe o generație dificilă și dezorientată în lumea modernă, confuză, în care o realitate fizică se intersectează cu o realitate virtuală care este nouă și, prin urmare, dezorientatoare. Ca toate lucrurile noi (și nu numai…), omenirea încă învăță să o gestioneze eficient. Într-o lume în care tehnologia deține controlul, transformând, atât în bine, cât și în rău, ordinea de valori cu o viteză care schimbă brusc ceea ce în epoci trecute s-a schimbat lent, în ritmul imperceptibil al evoluției naturale.
În acest context dificil, sesiunile cu Sofia (numele real este confidențial) au fost plăcute și revigorante ca o rază de soare care a apărut pe neașteptate pe cerul unei zile cenușii. Ea are idei clare și știe ce își dorește pentru viitor. Ea recunoaște că se confruntă cu dificultăți emoționale și psihologice specifice vârstei de adolescent, dar are o percepție destul de clară a motivelor. Sofia iubește să citească și are referințe. Deși nu are toate răspunsurile la problemele sale, caută sprijin pentru a le rezolva, dar mai important, știe să-și pună întrebări. Acest aspect este esențial, deoarece nu poți găsi răspunsurile la problemele tale dacă nu știi să-ți pui întrebări. Aplaud atitudinea ei și a părinților săi.
Este o greșeală banală să credem că noile generații sunt întotdeauna mai rele sau mai nepregătite decât cele precedente; acest lucru este improbabil și fals. Noile generații sunt pur și simplu diferite de cele anterioare, datorită schimbărilor constante din lumea în care trăiesc. Această lume este în continuă schimbare, iar în ultimele decenii, viteza acestui proces a crescut considerabil. Tinerii de astăzi trebuie să gestioneze o lume mai complexă decât cea a bunicilor, iar noi trebuie să fim conștienți de asta. Istoria ne învață că schimbările, odată începute, sunt de neoprit. Misiunea noastră astăzi, mai mult ca oricând, este să investim în noile generații, să le oferim instruire, să le acordăm recunoaștere și încredere, să le creeăm condiții pentru a se dezvolta eficient. Dacă avem un utilaj care este foarte greu de gestionat, cel mai inteligent lucru de făcut este să recrutăm și să educăm mașiniști buni: ei sunt noile generații. Aceasta este, astăzi mai mult ca niciodată, sarcina noastră a “vârstniciilor”, față de cei mai tineri.
Critica sterilă și atitudinile conflictuale nu fac altceva decât să-l facă pe maşinist (pe tineri) să se îndepărteze de rolul său, punându-l în situația de a-și îndeplini prost rolul. Același lucru este valabil și in cazul dificultățile de comunicare nerezolvate; a lipsei dorinței de a se angaja într-un dialog dificil dar sincer și bazat pe respect reciproc; precum și înrădăcinarea în propriile poziții. Astfel de atitudini nu aduc beneficii nici tinerilor, nici celor mai în vârstă și nici lumii în sine.
Astăzi, mai mult ca oricând, nu mai există timpul și luxul de a face greșeli fără consecințe semnificative.